Hitta flytet

Jag är en stor konsument av "wellness böcker" och om att utveckla sig själv. Får jag chans att gå en kurs i kommunikation eller på något annat sätt utvecklar mig själv så nappar jag direkt. Mina husgudar inom det här området är Kay Pollak och Mia Törnblom. De har handfasta tankar och övningar hur man gör för att jobba med sig själv. För en tid sedan så hittade jag en artikel i en tidning som på ett bra sätt sammanfattar deras tankar och mina egna tankar om hur man får ut det mesta och bästa av livet.
Jag vill gärna delge er dem.

För att vi ska ha flyt gäller det att skapa de bästa möjliga förutsättningarna. Kroppen behöver energi, men även mentalt och känslomässigt finns mycket att göra för att uppnås sin fulla potential.

FOKUSERING
* Stäng av telefon, e-post när du utför uppgifter som kräver din koncentration
* Identifiera ett klart tydligt mål med ditt arbete och visualisera målet
* Byt fokus och få mer energi. Att växla mellan arbetsuppgifter kan hjälpa dig att fokusera bättre.
* Identifiera varje kväll dina viktigaste utmaningar inför morgondagen och gör dessa till din högsta prioritet när du kommer till jobbet.

LIVSKRAFT
* Se till att få bättre sömn, ät inte för sent och håll ner alkoholkonsumtionen
* Ta korta men regelbundna pauser under arbetsdagen.  T ex en kvart varannan timme.
* Lär dig känna igen när din energinivå sjunker, och reagera INNAN du kör dig själv i botten
* Träna tre til fyra gånger veckan och ät var tredje timme

MENINGSFULLHEET
* Identifiera arbetsuppgifter som känns roliga och meningsfulla och som du känner att du är bra på.
* Prioritera det du känner är viktigast i livet. Avsätt tid till att slappna av eller att gå och träna.
*Identifiera och lev i enlighet med dina innersta värderingar. Till exempel går värderingen omtänksamhet dåligt ihop med att ständigt komma försent till möten. Bestäm dig för att komma fem minuter för tidigt istället.

LIVSKVALIETET
* Lär dig identifiera negativa känslor som irritation, otålighet, oro, osäkerhet. Möt dem, hantera dem, andas djupt, gå vidare.
* Förstärk POSITIVA KÄNSLOR hos dig själv och hos andra genom att uttrycka uppskattning till din omgivning.
* Lär dig se upprörande situationer i nya "perspektiv" exempelvis genom att fråga dig själv "Hur ser den andra personen konflikten i situationen" eller "Vad kan jag lära mig av denna situation?


Till slut "Leta inåt". Egentligen vet vi vad som är bäst för oss bara vi tar oss tid till att lyssna till vår inre röst,  eller med andra ord för att citera STING

" Let your soul be your pilot, let your soul guide you along the way".


                                                   


För den goda sakens skull

Jag bär sedan många år ett halsband från Barncancerfonden http://www.barncancerfonden.se/ med "Hope" ingraverat i hänget och när en vän till mig fick en son för drygt ett år sedan fick han en nalle från samma organisation.

Nallen Herman                      Hope-smycken

Nu har jag fått tips av en bloggare att på  http://www.bracy.se/bracysangels.php kan man varje månad hittar ni ett nytt känt ansikte som tillsammans med Bracy designar ett armband till förmån för livsviktiga organisationer.
Hela 25% av armbandens pris går direkt till dessa organisationer!





Själv är jag sugen på att köpa Lotta Greys hjärtarmband. Kanske köper jag även Mikalea de Ville´s armband till min dotter.
Avkastningen för Mikaelas armband går till organisationen Iris, för ofrivilligt barnlösa.

Jag kan erkänna att jag är svag för att ge bort pengar till välgörande ändamål. Ringer de och vill att jag ska skänka pengar till gatubarnen i Sydamerika så brukar jag sätta in några hundralappar och sitter det en glad speleman på stan med en hatt framför sig ger jag alltid några mynt. Vi kanske  tycker att vi inte har råd men jag anser att det är en prioriteringsfråga. Vi har alltid råd att skänka någonting. En krona är bättre än inget alls och kan göra skillnad. Att skänka pengar på ovanstående sätt kan ju annars vara ett sätt att shoppa "med gott samvete".
Har ni tips på fler ställen där man kan shoppa för den goda sakens skull?

Härliga fredag

Idag har jag och Tyra haft en härligt skön och rolig dag.
Vi var in till stan på barnfredag på konstmuseét.
Där får barn och vuxna tillsammans betrakta en konstnär.
Idag var det Franco Liedi vi skulle betrakta och sedan inspireras av i våra egna alster.



Franco är född i Italien men har bott i Sverige i många år. Han är inspirerad av gamla konstnärers sätt att måla. I alla hans verk finns ansikten med i olika former och med olika konstiga föremål med som ni kan se ovan.
I målarverkstaden skulle vi sedan göra våra egna porträtt.
Tyra älskar att måla. Det första hon gör när hon vaknar är att ta fram block och pennor. Därför är det extra roligt att ta med henne till konstmuséet.
Micke Reuter som arbetar är också en inspirationskälla. Han berömmer barnen och varje barn får när de har målat klart berätta om sitt konstverk och hur de tänkte när de målade det. Ingenting är fel eller konstigt. Det är riktigt så jag känner själv hur jag skulle vilja gå en målarkurs.





Nästa vecka blir temat Gult, gult och ännu mer gult! Vi ska leta efter gula färger i bilderna på museet, vad är det som är gult? Gult som solen, gult som en påskfjäder eller gula tulpaner. Ateljén flödar av gult som vi experimenterar med.
Vi längtar redan Tyra och jag.


Högt hull

Vi var på vår första hundutställning i helgen med vår Brolle.
Tidigt i söndags morse kom vi till Högbo ridhus. Kallt och soligt och skitigt var det i ett ridhus som bestod mest av sand. Det var fullt med retrivers och spanielhundar. Brolle blev alldeles lyrisk av alla hundar och dofter. Vilket håll han än tittade åt så fanns det massor av fina hundflickor och roliga hundkompisar.
Med på utställningen var även Brolles brorsa Sture. Båda mattarna och hussarna var mycket spända över hur det skulle gå för grabbarna. Var det kanske så att de kanske hade fått lite anlag från sin champion till pappa Bark?

Jag har ingen utställningsvana, Fredrik har en viss vana då han ställde ut sin Bosse Basset för femton år sedan.
Därför fick det bli han som fick springa runt med Brolle i ringen. Uppfödaren var med och gav goda råd. Det första misstaget vi gjorde var att vi inte hade med oss mjukt godis. Mjukt godis ska det tydligen vara då de inte får tugga så mycket när man mutar dem att stå fint. Sedan så visade det sig att helt plötsligt började hoppa och skutta när vi gick runt med honom. Enligt  reglerna ska han "trava" fint bredvid.
Att stå fint var inte lätt. Fredrik höll godiset för högt vilket gjorde att Brolle satte sig ner hela tiden och fick en dålig hållning när han stod upp. Så där blev det ytterligare  ett bakslag. Fast å andra sidan kan man inte begära för mycket av en valp och det var ingen av de andra som var speciellt duktig på det.

Ingen av grabbarna i klassen fick något HP (Hederspris, då går man vidare till en liten final) utan fick nöja sig med ömdömen från domaren. Brolle slutade trea av tre. "Vann" gjorde Sture så det var roligt. Det visade sig att domaren var specialiserad på Flatcoated Retriver (därav fick vi bakslag på hullet tror vi)
Domarens omdöme på Brolle blev
"Maskulint huvud, knappt vinklad fram och bak, visas i för högt hull(lite tjock i finare ord) enligt min smak, bra päls, rör sig med kort steg. Glad och trevlig hund"  Helhetsintryck: Mycket god.

Efter utställningen var jag jättetaggad och tänkte att nu ska vi visa dem till nästa gång. Jag ska gå på varenda utställningsträning som finns i hela Surahammar och Västerås. Sedan lugnade jag ner mig och tänkte att det hela är ju bara en "miss universum" fast för hundar. Vad gör det om han är finast i mellansverige eller i regionen enligt en domares tyckande. Men, vi ska prova ett par gånger till, helst då för en domaren som är specialiserad på labradorer.
Går det inte bra så får det bli lydnad eller spårning för Brolles del.
För oss så är han iallafall den finaste och goaste hunden som finns.


Undrar vad som ska hända här?


Instruktioner av uppfödare Monica.

Brolle in aktion. Svårt att fånga på bild.... som ni ser


Ge mig kraft

Jag borde väl njuta av vårsolen, men den är alltför avslöjande.
Avslöjande på alla skavanker i huset som väntar på att åtgärdas.
Den avslöjar alla lister som fattas och dammen som finns i hörnen.
Jag önskar att jag kunde strunta i allt och bara njuta av ljusare tiden.
Istället springer jag runt med Ajax i högst hugg och fejar,
resultatet blir  att allt blir halvgjort och jag blir ännu mer frustrerad och irriterad.
Irriterad över att jag curlar för resten av familjen och inte ställer krav.
Min minsta får skäll helt utan anledning och jag får dåligt samvete.

Vi gjorde ett försök att ta oss ut i solen idag.
Det första som hände var att Brolle blev biten av grannhunden i nosen, så istället
för den härliga promenad vi skulle ta fick vi springa iväg till apoteket och köpa Jodopax. Den som vi tänkt, härliga promenaden, gick åt till att jag gick och morrade över hundägare med små ettriga ouppfostrade terrier.

Nu sitter jag här och andas. Försöker ta det lugnt och inte tänka på allt som jag borde göra men som jag egentligen inte MÅSTE göra just nu. Försöker tänka positivt fast det är svårt. Jag önskar att jag kunde vara som min man som bara släpper allt när han kommer hem och sätter sig och spelar gitarr, eller som min dotter gör, går ut och lägger sig i vårsolen med hunden på trappan. Hoppas att Yogan ikväll kan ge mig ny kraft, annars får jag väl fortsätta andas...

INHALE...EXHALE



Solnedgång vid Försjön i småland, ett av mina smultronställen. Önskar att jag
var där just nu.

Aktiebolaget Pling och Plong

Det plinkas och plonkas här hemma nu förtiden.
Min son och hans kompisar har blivit inspirerade av "Guitar Hero" . De har köpt trumset och gitarrer. Kanske ska de starta ett band så småningom. Min man har rotat fram sin gamla fina gitarr som han fått av sin far för många år sedan. De senaste veckorna har han försökt sig på Viva la Vida med Coldplay via en gitarrkurs i datorn. Min man och min son är som uppslukade och datorn har fått en stark konkurrent.

Sonens musikintresse har annars genom åren sträckt sig till lyssnande i Ipod och någon enstaka musikkonsert.Jag vet att han är musikalisk, och jag försökte i hans unga år få  honom intresserad av ett instrument. Efter mycket funderingar bestämde han sig i nioårsåldern för att ta en kurs i keybord. Nu var tyvärr inte förutsättningarna i vår lilla ort de bästa. Musikundervisningen skedde i källaren på Folkets Hus. Som lärare hade han en smått hysterisk japanska som innan varje lektion kom flängande på sin minicykel i sista sekund. Där fick de sitta, ett tiotal grabbar vid varsin keybord med hörlurar på medan den japanska musikfröken gick runt och lyssnade.
Han slutade efter några veckor.

Hans stora önskan är just nu en elgittar med förstärkare. Jag har sagt OK till det  men anser, som min gamla gitarrlärare ,att man måste lära sig spela bra på en vanlig först. Så nu sitter han hemma och plinkar i timtal på min gamla "gura". Den är dock inget man  visar upp för sina kompisar då den är dekorerad med mitt namn och diverse glittrande stjärnor. Men den får duga tills jag ser om detta är ett tillfälligt intresse.



Gitarr, en framtida "brudmagnet" för sonen kanske?

Det andas vår

Vilken  härlig söndag det har varit!
Vi var in till sta´n och gick först en långpromenad på isen.
Solen värmde för första gången ansiktet och jag kände att solglasögon inte hade varit fel. Det var så ljust att jag nästan inte kunde se framför mig.

Vi gick rakt ut på Mälaren till "Hotell Utter In" För er som inte vet vad det är så är det ett undervattenshotell på sommaren där man kan se fiskarna simma runt medans man somnar till klucket av vågorna.
Om man inte vill vara instängd i en betong klump med fönster går det även bra att sova en trappa upp i den lilla röda stugan som flyter på vattnet.
Hotell Utter in är för övrigt skapat av stadens orginella konstnär Mikael Genberg, samme man som även skapat Hotell Hackspett, Café Koala och som så småningom ska sätta en röd stuga på månen.


Hotell Hackspett sommartid.


Inget för de med klaustrofobi...

Efter en lång härlig promenad begav vi oss sedan till badhuset. Det kändes lite hårt att gå in då det var så fint väder, men vi hade lovat vår dotter så länge att åka och bada så det gick inte att skjuta på längre.
Min fyraåring är helt vild i vattnet. De stora tjejerna blev helt imponerade av henne. De hade aldrig sett en fyraåring hoppa i på det djupaste från startpallen, ta sig in till kanten själv för att sedan försöka göra ett djupdyk ner. Dessutom så dök hon i helt perfekt på det lite mindre djupa samt tog sig tillbaka med hundsim till kanten. Hon är som en liten fisk den ungen. Detta resulterade i inte mindre än två simmärken idag. Baddaren Gul och Sköldpaddan. Mamma var stolt som en tupp.

Eftermiddagen ägnades sedan åt ytterligare en promenad runt Västerås finare stadsdelar. Jag och min man fick lite tid för oss själva att gå och drömma om hus vi vill bo i när vi flyttar till Västerås. Husen vi tittade på idag kanske dock förblir dröm för vår del, om vi mot förmodan skulle få ärva snart eller vinner på Triss. De ligger alla i tre miljonersklassen eller mera. Men drömmar kan bli sanna, man ska aldrig säga aldrig.

Den kommande vecka så väntar jobb, jobb och åter jobb. Sedan bär det av på första hundutställningen till helgen. Mer om det senare. Ha en fortsatt bra söndag


Var är våren?

Förr om åren har vi gnällt om att det inte har varit tillräckligt med snö
Den här vintern vill snön inte sluta falla och nu är inte heller det bra.
Är det inte konstigt hur vi människor fungerar.
Vi tycks aldrig vara riktigt nöjda.
Själv hör jag till dem som älskar när det är mycket snö.
Det har varit underbart den här vinterna att tidigt en morgon gå ut med hunden och se solen gnistra i den nyfallna snön.
Många morgnar har jag tänkt att naturen ser ut precis som ett vykort och jag har förbannat mig själv att jag inte haft med mig kameran för att föreviga allt det fina.

Nu börjar jag dock längta lite till våren. När det är i mitten på mars får det gärna sluta att snöa.
Jag längtar efter de första snödropparna och att min gräsmatta ska bli fylld av en blå matta av vårlök.
Många gånger de senaste veckorna har jag trott att den sista snön har fallit för att konstatera att det nästa dag kommer lika mycket till.  De enda vårkänslorna som jag kan i hitta just nu är hemma där det kvittras fritt i telefonen mellan dottern och en nufunnen vän av motsatt kön i Göteborg. Men som Tomas Ledin sjunger "Håll ut" det kommer snart en ny vår även fast det verkar dröja.


Steg!

Om ni undrar vad som  blivit av mig så kan jag meddela att jag är fullt upptagen med att GÅ!
Vi är med i en stegtävling via Korpen.
På fyra veckor så ska laget och jag individuellt gå så många steg som möjligt.
Om jag själv går minst 7000 steg i snitt per vecka är jag med och tävlar om fina priser.
De lag och den person som vinner får en fin?!! pokal (vad man nu ska med den till?).
Under måndagen och tisdagen så hann jag inte gå så mycket enligt mig själv. Hann endast med ungefär 13000 steg per dag och då knatade jag på så gott jag kunde.
I onsdag gick jag 17500 steg och var jättenöjd med mig själv....ända tills jag gick in på Korpens sida där jag kan se hur många steg den har som leder tävlingen.
95 0000 STEG PÅ TRE DAGAR!!!!!!!
Vad gör människan???????? Går hon hela dagaran till jobbet eller är det en maratonlöpare vi snackar om.
Tävlingsmänniska som jag är så kändes mina steg rätt futtiga i jämförelse.
Idag upptäckte jag också att stegräknaren inte är riktigt tillförlitlig. Jag gick min vanliga runda och fick inte ihop mer än 300 steg (brukar vara minst 4000 steg annars) hmmmmm.
Hoppas ni får en bra helg. Ni förstår väl vad jag ska göra.
Just det... GÅ och JOBBA!


RSS 2.0