I den stora sorgens famn...

finns små ögonblick av skratt.
Så som stjärnor tittar fram, ut ur evighetens namn
Och i solens första strålar, flygor svalorna till skyn, för att binda sköra trådar, tvinna trådar till en tross till mellan oss så vi når varann.

I den hårda tidens brus, finns det skrik som ingen hör. Allt försvinner i ett sus. Som när vinden sakta dör.
Alla tårarna har torkat till kristaller på min kind
Jag har ropat allt jag orkat, allt jag orkat efter dig. Hör du mig?  Kan vi nå varann?

- Ted Gärdestad-


Jag har inte haft någon bra vecka.
Jag har känt mig så ofantligt ledsen.
Har tänkt mycket, har känt mycket och känt en sån tomhet efter det som var bra med oss och som inte längre finns. Har tittat mig i spegel och inte tyckt om det jag ser. Har känt mig gammal och ratad.

Har också haft en känsla av otillräcklighet och en otålighet över att jag vill få allt klart nu.
Jag vill få allt klart som vi har haft med varandra du och jag.
Jag vill inte att vi ska ha NÅGRA ouppklararade saker med varandra längre.
DÅ, kanske vi kan hitta tillbaka till en bra relation, en relation utan skuld och pajkastning.
Jag vill inte känna så här. Ilskan över att du har lämnat mig, ilskan som bubblar upp i mig över att du bara försvann utan att jag förstod varför. Jag vet att det inte hjälper att vara arg men någonstans måste det ju få pysa ut. Tyvärr så har det pyst mest över de jag älskar mest här i världen, mina barn och vår gemensamma dotter.

Jag vill inte ha det här huset med dig längre, vill inte bo kvar här där det finns fullt med minnen av dig. Vill inte gå runt i det som var vår gemensamma dröm. Smärtan och förlusten känns varje gång jag kommer hem.

Nästan allt just nu påminner om dig. Åker jag till jobbet så tänker jag på när vi satt bredvid varandra och höll varandra i hand och pratade om dagen som skulle komma. Planerade för kvällen och vårt liv. Jag ser andra par pussa varandra farväl. Så gjorde ALLTID du och jag.Jag känner mig så ensam och tårarna stiger i ögonen varje gång av saknad.

Det jag saknar mest är våra samtal, våra samtal om jobbet och livet. Där förstod du mig mer än någon annan. VEM ska jag prata med nu? Vi pratade om att om någon oss skulle bli svårt sjuk så skulle vi inte vilja ha någon annan vid vår sida. Trots allt som hänt så känner jag fortfarande så. Jag vet att i en sån situation så skulle du ta hand om mig och jag skulle känna mig trygg.

Samtidigt fanns och finns det INGEN som kan göra mig så arg som du. Vi hade, och har fortfarande,  långa hetsiga diskussioner och som ofta slutar med att jag funderar på HUR du överhuvudtaget tänkter och hur jag kunde leva med dig. Men på senare år så hade jag förlikat mig med att vi var olika. Vi blev ju alltid sams, trots att vi ibland kunde vara som hund och katt.

När du kommer hit märker jag hur du dröjer dig kvar, vill hålla om mig. Din blick söker min men jag undviker den. Rädd för att bli svag, rädd för att visa vad jag känner. Jag vill så gärna hålla i dig men håller mig på avstånd. Vet att smärtan och tomheten blir större om jag har varit i din famn.

När jag skriver det här så rinner tårarna, värken i bröstet tär som en hård klump som gör så att det känns som bröstet ska spricka. Så har det varit den senaste veckan. Tårar så fort jag tänker, så fort jag känner. När någon frågar hur jag mår så börjar jag gråta, försöker le för att inte brista totalt. Försöker hålla masken så att jag inte ska bryta ihop ofentligt.
På jobbet har jag känt mig omotiverad och ofukuserad. Känner inte igen mig själv. Brukar aldrig vara så. Jag har fått ta till alla mina krafter för att få göra ett bra jobb. Sånt kräver energi, energi som jag inte har just nu.

Jag har släpat mig ut med hunden. Släpat mig ut för att springa eller stryrketräna i hopp om att det ska ge mig kraft. Det har det gjort korta stunder, men lika fort känns det som om jag är nere i svackan igen. Jag förstår att det hör till, att det måste få vara så här ett tag nu. Att jag får ta tillvara de stunder jag faktiskt känner lycka. Att jag när jag orkar lyfta blicken, kan se att det finns ett annat bättre liv som snart ska komma. Att jag ibland när jag orkar kan TRO, tro på att det kommer att ordna sig. Det har alltid gjort det förut och jag måste även nu förlita mig på att det kommer att bli så.

Jag vill njuta av den här hösten.
Se allt det vackra med glada och klara ögon, inte genom en dimma av tårar.
Jag vill känna mina andetag långa och djupa i den kyliga luften, inte tunga och fyllda av gråt.
Jag vill uppleva många ögonblick av skratt fast mitt hjärta vilar i den stora sorgens famn.


Hemma igen

Nu är jag hemma igen efter en helt underbar vecka på "Zante".
Fantastiskt att få uppleva Grekland med min lilla dotter och bara vara.
Hon har verkligen varit otrolig. Inget gnäll utan bara varit glad och nyfiken på livet.Tyra äter flygplansmat...

Vi anlände lite försenade vid lunchtid. När vi steg av planet möttes vi av den tunga varma grekiska värmen och den speciella doft som jag förknippar så med grekland. Jag tror att det är en blandning av cypress och jorden som finns där. Jag vet inte, men det är en speciell doft. Efter en taxiresa i 180 bland branta kurvor tog Theodor emot oss med öppna famnen och bjöd på kall dricka.

Ingen av oss hade dessvärre någon större lust att sitta kvar i värmen utan vi ville fort ner till havet och bada. Det finns inget bättre än det allra första doppet på resan. Att omfamnas av det stora blå och känna det salta vattnet mot huden. 


Fina stenar på "vår" strand.Dagarna tog vi som de kom. Vi behövde inte titta på klockan. Gick upp när vi vaknade, köpte bröd i affären som låg tio meter från lägenheten. Satt på terassen och åt grekisk yogurt och färsk bröd samt försökte låta bli att mata alla magra katter som flockades runt bordet. Sedan gick vi ner till stranden och var där några timmar. Badade, och snorklade med Tyras nyinköpta rosa snorkel och cyklop. Ibland låg vi bara och flöt på simringen och pratade om livet.


Huskatt

På eftermiddagen tog vi lite siesta innan vi gick till poolen. Vi hade inte räknat med att ha pool men till Tyras lycka så fick vi låna grannhotellets om vi köpte en glass eller dricka eller något annat. Det var härligt att se henne, och som ett litet mirakel så lärde sig Tyra att simma den allra första dagen. Hon har varit på gång förut men nu satt det nästan direkt. Helt perfekta bentag och armtag. Ni förstår att jag var stolt som en tupp och ni kan gissa vad vi gjorde resten av veckan. Simmade, simmade och simmade.

Hotellt som poolen fanns vid var ett hotell som tog emot mycket engelska familjer. Tyra träffade där många engelska småtjejer som hon helt naturligt lekte med. Språket var bara ett problem ibland men jag försökte översätta så gott det gick när de busade runt i vattnet.Efter en lång dag i solen tog vi det lugnt på terassen. Läste en bok. Spelade lite spel och käkade lite snacks. Det finns ingen gång som ett glas kall Retzina smakar så bra som efter en dag på stranden. Jag har försökt dricka Retzina hemma en varm sommardag men det smakar aldrig lika gott.


Middag vid havet

Kvällarna tillbringades på någon grekiska taverna. I början provade vi olika men de sista dagarna fastnade vi på Dionyssos restaurang. Han tog hand om oss lite extra. Bjöd alltid på något efter maten och så fanns ju Athina där som Tyra kunde leka med. De två sista kvällarna så träffade även Tyra en svensk tjej där. Efter många engelska och grekiska vänner så sa Tyra att det faktiskt var lite skönt att kunna prata svenska med de hon lekte med.

Jag var verkligen närvarande under vår greklandsresa. Jag upplevde varje solstråle på min hud, kände vattnet mot kroppen och hur det gjorde mig flytande och sval. Jag låg på stranden och kände sanden som rann emellan mina fingrar och hörd hur vågorna brusade och gjorde mig sådär lagom lugn och dåsig. Jag har känt den lilla söta handen i min och blivit förundrad hur mycket som rör sig i hennes lilla huvud när vi småpratat på vår väg ner till havet. Jag har känt de små spretiga tårna mot min rygg när vi försökte sova i den varma grekiska natten. Jag har vaknat på morgonen och hört henne säga.
- Jag älskar min mamma.


Vid det fantastiska blåa vattnet vid "shipwreck"


Den här semesterveckan kommer jag att ta fram i mitt minnen när hösten är som mörkast och jag tycker att livet känns tungt och trist. Då ska jag minnas värmen, inte bara ifrån solen, utan från vår gemenskap vi hade jag och Tyra.

RSS 2.0