Hem

Snart ska jag åka hem.
Till mitt andra hem Grekland, för så har det känts enda sedan den första gången jag steg ner på grekisk mark för trettio år sedan. Jag minns det så tydligt.  Värmen som slog emot mig på flygplatsen och doften av Grekland.
Sedan den dagen har jag  varit  i Grekland åtskilliga gånger. Jag har tappat räkningen hur många. Jag har varit på allt från flotta "all inklusive" hotell till små gulliga rum med dusch på innergården. De är just de senare som jag gillar bäst.

Från Grekland har jag mina allra bästa och vackraste minnen.
Jag har varit där själv, med mina pojkvänner, äkta män och med hela tjocka släkten. Jag sa när jag var ung att jag någon gång skulle gifta mig i just den lilla vackra kyrkan som är med i filmen Mama Mia. Nu har det ju inte blivit så och i skrivande stund så har jag svårt att tro att jag någon gång kommer att bli gift  igen överhuvudtaget, MEN jag ska åka dit och uppleva den och se den med mina egna ögon

Det var i Grekland som jag under min tågluff som nittonåring bodde ihop med åtta!! norska grabbar och blev vanvettigt kär i en engelsman som hette Tim. Han skulle vidare till Mykonos och jag fick för mig att åka efter och leta efter honom. Tyvärr så hittade jag aldrig på honom där men blev istället förälskad i Mykonons. Ön som har allt. Vill man se udda och fantastiska människor så ska man åka dit. På kvällarna så förvandlas Mykonos stad till en scen för världens alla färgstarka människor. Jag tror att det var där som dragshowerna startade för många år sedan. Mykonos stad har de där vita små gränderna som är så typiska för grekland. Gränder att gå vilse i men också hitta ett rum i att bo i över natten.På Mykonos tar man badbåt till de bästa stränderna och där är man KONSTIG om man badar med bikini eller badbyxor. Det kändes lite svårt i början som blyg nordbo. Man visste  liksom inte var man skulle titta ibland och blev man som jag, ung och inte fyllda tjugo, erbjuden att bli smord på ryggen av en grekisk gud så var det inte solbrännan som gjorde att mitt ansikte skiftade i  starkt rött.

I Grekland ger jag mig ut tidigt  när morgondimman fortfarande ligger kvar för en joggingtur bland olivlundarna. Där möter  jag de svartklädda rynkiga små tanterna och de söta grekiska gubbarna med sin överbelastade åsnor. De går mot sitt dagsverke och jag mot en dag vid det stora blå. Jag springer förbi det lokala bageriet innan min löprunda är över. Där köper jag pinfärskt bröd som jag dukar upp till frukost. Har vi pool på hotellet så simmar jag några längder. Sedan sätter jag mig för att självtorka i solen medan jag avnjuter min frukost med kaffe, grekiska yoghurt och gott bröd.

Det finns ingenstans för mig där havet är så blått som i Grekland eller kan skifta i de vackraste nyanser av blågrönt. Jag kan sitta i timmar och bara njuta eller ligga på en madrass och bara njuta av vågorna som vaggar mig in i en solig semesterdimma.

Den här gången ska jag uppleva Grekland genom min dotters ögon. Vi ska åka till Zakynthos. De stora havssköldpaddornas ö. Jag hoppas innerligt att vi ska få en liten skymt av dem för det har jag nästan lovat.
Vi ska bo enkelt på Fannirooms i Porto Roma, en liten by på södra delen av Zakynthos, bland olivlundar och djur. Matilda (som är svenska) och Kostas som äger rummet vi hyr har nämligen en bondgård där man gärna får hjälpa till att mata djuren.

Annars så tror jag nog att vi kommer att ägna den mesta av vår tid vid stranden eller sitta på vår lilla terass och prata om dagens upplevelser. Att prata med min femåriga dotter är så häftigt just nu. Hon har så mycket roliga och fantastiska betraktelser i sitt lilla huvud och vi har många och långa givande diskussioner här hemma. Naturligtvis så kommer vi att försöka se den grekiska solnedgången från en liten taverna, jag med min retzina och Tyra med sin cola.
Jag vet inte hur just den här resan kommer att bli. Grekland har förändrats på många sätt. Det har blivit dyrare svårare att hitta det där lilla genuina. Zakynthos är för mig ett helt nytt resemål. Det enda jag vet är att jag kommer att gråta av glädje när jag kommer dit och fälla tårar över att behöva lämna när jag åker hem

Kommentarer
Postat av: TT

Åh så underbart det låter! Jag har aldrig varit i Grekland men har bestämt att nästa gång jag får råd att åka ska det blir resmålet!

Hoppas ni får det jättebra, kram!

2009-08-26 @ 08:11:17
URL: http://tyratok.blogg.se/
Postat av: Cornelia Nordin

Du borde bli författare eller något liknande! Du är så himla duktig på att verkligen förmedla den känslan du känner, man känner den liksom ändå in i benmärgen haha ;)Du får Grekland att låta som världens bästa resemål!

Hoppas allt är bra!kram

Cornelia (Nordin)

2009-08-28 @ 22:32:52
URL: http://corneliaa-n.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0